Historien bag Fidget Cube

Alle gode opfindelser starter med en god ide og ideen til Fidget Cube stammer fra to amerikanske brødre, Matthew og Mark McLachlan, der begge led forfærdelig meget af rastløshed. De var lidt af en prøvelse for familien og alle omkring dem. Så en dag blev de trætte af alle de irettesættende blikke og satte sig ned og fik en genial ide. 

Fidget Cube blev navnet på den ide, de kom på. Fidget er engelsk for rastløshed og terningen indeholder en række forskellige aktiviteter, som du kan bruge til at fordrive din rastløshed med. Det betyder, at det er slut med at sidde og klikke med kuglepennen, fumle med siderne i en bog, slå på kanten af bordet, vippe med fødderne eller sidde og nulre fingerspidserne mod hinanden.

Kendte det alt for godt fra dem selv

De to brødre kendte det alt for god fra dem selv. Især den ene var meget rastløs og gav sig hele tiden til at fumle med alt, hvad der var inden for rækkevidde. Og bobleplast var nok det bedste af det hele. Var indholdet i en pakke emballeret i bobleplast, betød det nemt timevis af tidsfordriv, hvor de små – eller endnu bedre store – bobler i plastikken kunne klemmes ud. Det var en evig fryd for ham – men knapt så behageligt for alle omkring dem.

Den anden bror led også af det. Men langt fra så udpræget som den første. Her var virkelig tale om rastløshed, der var tæt på at kunne få en diagnose. Og det gav masser af problemer. For utallige var de gange, hvor de to brødre blev bedt om at være stille, eller hvor folk ligefrem gik amok og skældte dem ud, når de fik nok af deres klikken, klemmen, slåen på eller fumlen med ting.

Der må være en måde at styre det på

Til sidst blev det for meget for dem begge, og da de begge har et opfindergen rodfæstet dybt i maven, var det jo meget naturligt, at finde en løsning, der kunne bringe styr på rastløsheden og undgå de evige sure blikke og bemærkninger.

Resultatet blev Fidget Cube, der er en sekssiddet terning med forskellige aktiviteter på siderne, som kan bruges til at fordrive rastløsheden med. På en af siderne er der f.eks. en stor vippekontakt, der kan erstatte kuglepenneklikkeriet. Den er ganske vist ikke helt lydløs, med mindre du anstrenger dig. Men den har den samme lindrende effekt og er knapt så irriterende at høre på. 

På terningens andre sider er der forskellige knapper, hjul og kugler, der skal trykkes, drejes eller køres rundt med. En side fungerer også på samme måde som de såkaldte lykkesten, som mange går rundt og gnider på i lommen og en anden har et hjul, du kan sidde og køre rundt med, frem for at skulle sidde og nulre fingerspidser.

Crowdfunding satte produktionen i gang

For at skaffe penge til at få sat produktionen i gang startede de to brødre et crowdfunding-projekt, der endte med at blive et af de 10 mest succesrige crowdfunding-projekter nogensinde. Hele 43.333 procent flere penge fik de samlet ind, end det beskedne beløb de havde sat som mål for projektet.

Fidget Cube blev således det succesfulde startskud på de to unge brødres eget firma, Antsylab, som siden også har lanceret to spændende multiopladere til Apple-produkter som crowdfunding – dog med langt fra samme succes, som de havde med Fidget Cube.

Firmaet donerer også Fidget Cubes væk til velgørende formål. For Fidget Cube har vist sig at have en fantastisk virkning på koncentrationsevnen hos børn med ADHD, ligesom den også er god til at træne fingermotorikken med hos ældre og folk med diabetes, der tit har dårligt blodomløb, samt personer der lider af den særlige lidelse Raynauds syndrom, som giver hvide fingre.

Så uanset om du lider af rastløshed, har børn med ADHD, eller lider af dårligt blodomløb, kan Fidget Cube bruges. Jo, det er i sandhed en god ide, de to brødre fik.